Η Λαμπρή - Πάσχα στον Πόντο
- Σάββατο, 19 Απρίλιος 2014
- tsanidis
Η Λαμπρή, όπως ονόμαζαν το Πάσχα στον Πόντο (ή τα Λαμπροήμερα, οι τρεις πρώτες μέρες του Πάσχα), είχε ιδιαίτερη σημασία και για τους Έλληνες του Πόντου, καθώς συνδέεται άμεσα με ένα ζήτημα που απασχολεί προαιώνια τον άνθρωπο, το θάνατο και την προσδοκία της Ανάστασης. Συγκλονίζει τον Πόντιο λαϊκό ποιητή το θείο δράμα, το οποίο ταυτίζεται με την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου. Εξίσου συγκλονιστική είναι και η θέση της Παναγίας ως μάνα που βλέπει το παιδί της να υποφέρει. «Το μοιρολόι της Παναγίας», ένας χαρακτηριστικός δημοτικός θρήνος, που συναντάται στις παραδόσεις ολόκληρου του Ελληνισμού,
Καλαντόνερον
- Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2014
- tsanidis
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το τραπέζι. Το τραπέζι έμενε όλο το βράδυ στρωμένο με όλα τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς για να έρθει ο Άγιος Βασίλης και να φάει. Κάποιος από την οικογένεια, συνήθως ένα κορίτσι, έπρεπε να πάει να "καλαντάζ το πεγάδ", δηλαδή να αφήσει διάφορα δώρα στη βρύση. Τα δώρα ήταν ξηροί καρποί, φρούτα, στάρι ψημένο και ψωμί. Μόλις έφτανε στο πηγάδι έλεγε: "Κάλαντα και καλός καιρός και τη χρόν".
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2014 14:46Πρωτοχρονιάτικα έθιμα του Πόντου
- Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2014
- tsanidis
Οι Έλληνες του Πόντου κόβανε την βασιλόπιτα το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, την ώρα που άλλαζε ο χρόνος. Πρώτα βγάζανε τη εικόνας το κομμάτ' . Ύστερα του παππού, της γιαγιάς, του πατέρα, της μητέρας, και των παιδιών. Μαζί μ' αυτά βγάζανε και για τον ξενιτεμένο, αν είχαν, καθώς και τον ξένο, που τυχόν φίλευαν εκείνη τη βραδιά.
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 01 Ιανουάριος 2014 14:46Άγιος Βασίλειος - Η Ιστορία του
- Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011
- tsanidis
Ο Άγιος Βασίλειος, γεννημένος το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς με δυνατό χριστιανικό φρόνημα, έμελλε να γίνει Μέγας πνευματικός διδάσκαλος και κορυφαίος θεολόγος και Πατέρας της Εκκλησίας, αφού η χριστιανική του ανατροφή και η πνευματική του πορεία τον οδήγησαν στην Θεία θεωρία του Αγίου Ευαγγελίου, και στην αυστηρή ασκητική ζωή, παράλληλα με το ποιμαντικό, παιδαγωγικό και φιλανθρωπικό του έργο.
Ο πατέρας του Βασίλειος ήταν καθηγητής ρητορικής στη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του Εμμέλεια απόγονος οικογένειας Ρωμαίων αξιωματούχων.
Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2012 02:58H παράδοση της Βασιλόπιτας
- Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011
- tsanidis
Από το Μέγα Βασίλειο ξεκίνησε και η συνήθεια της βασιλόπιτας της Πρωτοχρονιάς. Όπως αναφέρει η παράδοση, την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισαρεία, ο Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην πόλη για να εισπράξει φόρους.
Είσοδος Μελών
Είναι δίκαιο να πληρώνουμε προσαυξήσεις στο νερό μας;
Σύνολο Ψήφων: 20